2014 Dagboek 2 - de Norwich en de Border door Rudi Geers

Deel 9
Ook dit is een deel van het dagboek namelijk de eindresultaten, de foto's liegen er niet om, ondanks dat de kweekresultaten niet zo euforisch waren, de kwaliteit primeert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel 8

De  derde ronde is  een even grote flop als de tweede ronde. Maar dat ligt niet aan de vogels maar aan mij zelf ,ik was de derde ronde goed begonnen maar door de nasleep van de ziekte die ik enkele maanden eerder had gehad was de motivatie ver weg en ben ik dan ook maar gestopt met de kweek.
Zoals eerder vermeld had ik een goede eerste ronde, zeker met de borders met toch 33 jongen, deze zitten al per twee opgekooid in mijn draadkooien van 60 x 40 cm  waar ik  nu al regelmatig een TT koepelkooi tegen hang zodat ze al wat gewoon worden aan deze open kooien .
Dit is toch nog wat anders dan dat ze in een gesloten TT kooi zitten.
De Norwichs is niet zo goed gelukt, van de drie koppels die ik heb, heeft 1 koppel met een overjaarse pop die vorig kweekseizoen 12 jongen heeft grootgebracht helemaal niets gedaan zelfs geen nest gemaakt,

Koppel 2 had van de twee ronde geen enkel bevrucht ei.
Koppel 3 had 4 jongen en daar is er nog een van afgevallen .
Eindresultaat 3 jongen Norwichs.
Deze zullen blijven zitten in de kooien en volgend seizoen samen met nog een paar mooie aankopen terug ingezet worden voor de kweek van volgend jaar.

Verder heb ik nog een mooi aantal lizards en Fife Fancy gekweekt, alles samen goed (wat niet belangrijk is) voor een 100 tal jongen.
Hier zal ik wel wat vogels kunnen van gebruiken om een paar mooie tentoonstellingen mee te doen.

Wat de bloedluis betreft had ik vermeld dat het beter zou gaan met die draadkooien en dat is ook gebleken .
Al jaren is dit het grootste probleem voor mij ,maar dit jaar heb ik er 1 keer in een paar kooien gevonden tussen de laden en het papier .
Toen heb ik  alle laden met home shield behandeld, daar terug het papier opgelegd en na enkele weken heb ik niets meer gevonden .

Eindresultaat is een hok vrij van luis met een 100 tal jongen, die ik ga klaarstomen .
Voor mij persoonlijk toch de mooiste periode het tentoonstellen en zeker het keuren , ik kijk er al vast naar uit

 Deel 7

Er is over de tweede ronde niet veel positiefs te melden , zelf ben ik een 4 tal weken out geweest wegens ziekte . De gevolgen zijn , niet veel tijd gestoken in de verzorging van de vogels ,en dat midden in de kweek.
Dat  is niet goed, en het resultaat is dat de borders de tweede ronde van al de koppels , slechts 1 koppel met 2 bevruchte eieren waar ondertussen 1 jong van uitgekomen is .
De Norwichs hadden deze ronde ook alles onbevrucht , zelfs de lizards en de fife fancy hadden veel onbevruchte eieren.
Hoe het komt, ik kan hier niet echt een reden voor geven ,  in deze periode heb ik wel altijd gevoerd wat ik de eerste ronde gedaan heb.
Maar niet getreurd nu deze ronde mislukt is ga ik  toch een derde ronde doen in de hoop dat er zo nog wat jongen bijkomen .
Mocht het niet zo zijn, ook geen probleem ik heb een zeer goede eerste ronde gehad

En er zijn mooie vogels bij . Het belangrijkste is dat ik weer kan meedoen op enkele TT en zo weer mooie avonden in het vooruitzicht heb, met weer hevige discussies over de keuringen en de vogels, en dat is toch het mooie van onze hobby, dat is waar we het allemaal voor doen!

Deel 6

De eerste ronde is nu bijna gedaan , en ik ben al zeer tevreden met de resultaten van de borders . Van 13 koppels hebben er 2 koppels wel nest gemaakt maar geen ei gelegd, en er zijn maar 2 koppels met onbevruchte eieren.
De overige 9 koppels hebben 19 jongen voortgebracht, uiteraard zijn deze door de pleegouders grootgebracht .
Als je weet hoe moeilijk kweken met de border is .
Ik hoopte op 20 jongen over de volledige kweek, het  kan het alleen maar beter in de tweede ronde .

Wat de Norwich betreft is het juist het omgekeerde verhaal, alle eieren van de eerste ronde onbevrucht. Zoals ik al eerder vermeld had zijn deze direct aan de tweede ronde begonnen.
Eén koppel heeft nog geen nest gemaakt, de andere 2 koppels hebben de tweede ronde allebei 4 bevruchte eieren bebroedt, met als resultaat 7 jonge Norwichs ,ze zijn wel noch maar juist geringd maar ze worden door de pleegouders goed gevoerd, het ziet er goed uit.
Alles samen met de jonge Lizards en de Fife Fancy toch een 85 jongen van de eerste ronde .
Er zitten al jongen tussen waar je nu al kan zien dat er goede kwaliteit tussen zit, dat belooft voor het najaar op de TT .
Er zitten er een paar tussen die  zullen hun punten wel behalen, ja zelfs met vele en zware tegenstand.

Deel 5

De eerste ronde van de kweek is nu volop bezig , bijna alle koppels zitten te broeden , een zes tal koppels borders zijn een week later begonnen met het leggen van eieren.
Dat bracht toch wat puzzel werk met zich mee want de pleegouders waren al aan het broeden toen de borders begonnen te leggen.
Daarom heb ik dan zowel de borders als de pleegouders laten broeden .Na een week kon ik de borders hun eieren nakijken of ze bevrucht waren.
Zo hoef ik alleen de bevruchtte eieren te verleggen .
De bevruchting bij de borders is zeer goed, een nest van 6 bevruchte eieren ,een van 5 en nog enkele van 4 .
Voor mij toch de beste bevruchting bij de borders die ik al gehad heb, alleen ook al heb je bevruchtte eieren , het zijn nog geen jongen.
(Foto 2 een jonge blauwe volkap Lizard, met nu al op de borst de mooie tekening te zien
Bij de pleegouders (lizard en Fife Fancy) waren 7 nesten onbevrucht , met gevolg dat ik deze moest ik gebruiken voor de bevruchte border eieren onder te leggen.
Het probleem was wel dat de pleegouders al  10 dagen aan het broeden waren en de borders maar 5 dagen.
Maar toch heb ik de border eieren verlegd, want uit ervaring weet ik dat als je  op een 10 dagen de bevruchte eieren verlegt blijven de poppen van de pleegouders over het algemeen verder broeden ,want zij voelen leven in de eieren en daarom blijven ze waarschijnlijk  broeden.
Als ze op onbevruchte eieren broeden zullen ze sneller ,na 14 tot 15 dagen het nest verlaten.

Maar ze hebben tot 17 dagen gebroed, ik heb wel de laatste dagen meerdere keren controle gedaan voor de zekerheid dat ze zeker bleven zitten broeden ,en al de borders zijn zonder probleem ook uitgekomen .(een foto van een nest met 6 jonge borders).
Daar zijn er een 20 tal al een week oud, en  ze worden goed gevoerd.
Het ziet er zeer goed uit voor de eerste ronde, er moeten nog 6 koppels uitkomen, van de 14 koppels borders was er  maar 1 nest onbevrucht.

Bij de Norwich is het een ander verhaal , van de drie koppels die ik heb is 1 koppel nog niet begonnen.
Koppel 2 en 3  hadden mooie nesten gemaakt en ieder 5 eieren gelegd ,maar ik moest ze vanaf de eerste broed dag onder de pleegouders leggen omdat ze gewoon niet begonnen te broeden.
In plaats van broeden begonnen ze direct een nieuw nest te maken op de  eieren van de eerste ronde .
Al de eieren waren onbevrucht , nu zal ik  proberen de Norwich koppels wat rustig te houden voor ze aan de volgende ronde mogen beginnen, want al de pleegouders zijn druk bezig met jongen van de eerste ronde, maar dat is voor de volgende keer

Deel 4

Een 10  tal dagen geleden ben ik begonnen met koppelen,  het zijn er weer wat meer als  ik eerst voorzien had, namelijk 51 koppels . Ieder jaar gebeurt weer hetzelfde , namelijk dat er toch weer enkele poppen  tussen de mannen zitten. En omdat deze dezelfde voorbereiding  (licht en voeding) hebben meegekregen moest ik er al snel een man bijzetten en een nestkorfje met nestmateriaal. Met als gevolg dat deze 4 poppen al met eieren zitten en ik binnen enkele dagen  de eerste jongen van verwacht.

Zoals ik in mijn vorige deel van mijn dagboek heb vermeld, dat ik de poppen naast de mannen zou plaatsen en ze zo een 10 tal dagen zou laten zitten, om ze daarna bij elkaar te zetten is niet helemaal gelukt want ik was verbaasd hoever de poppen al klaar waren voor de kweek.
Nu denk ik dat dit veel te maken heeft met de zachte temperatuur deze winter,  het was ook een 5 tal graden warmer in de kweekruimte dan vorige jaren.

Daarom heb ik de poppen rechtstreeks bij de mannen gezet . Dit zijn enkele drukke dagen daar ik eerst een koppel samenstel zoals ik denk dat ze bij elkaar horen en dan ga ik ringnummers in mijn Zoo Easy programma nakijken hoeveel procent verwantschap dit koppel heeft. Als dat minder als 50 % , blijven de koppels zo bij elkaar zitten. Het voordeel met dit systeem is dat je zeer gemakkelijk  7 jaren terug kan nakijken bij de voorouders hoe kort ze verwant zijn aan elkaar .Volgens mij is dit iets wat je nooit zo nauwkeurig ziet  met enkel en alleen kweekboeken. De verwantschap is zeer belangrijk ,zo krijg j eerst en vooral om  jonge vogels met de zelfde goede kwaliteit en eigenschappen te kweken. Zo  krijg je minder te maken met het probleem  dat je een groter aantal van de jongen met veel mindere kwaliteiten en eigenschappen kweekt , zoals onder andere het aantal eieren ze leggen , of hoe goed ze voeren , of het rustige vogels zijn en nog meerdere van die zaken die later op de TT belangrijk zijn. Een voorbeeld hiervan is een goede stam samen te stellen met vier gelijke vogels ..

Aan de hand van die informatie heb ik ze allemaal gekoppeld ,en ben op zondag 16/2/2014 begonnen met nestmateriaal te geven.
 Vandaag 19/02 kan ik toch al melden dat er een 45 tal de nest al zo goed als klaar hebben .
Zo heb ik het ook het liefst  het is dan wel druk omdat ik alle eieren raap en ze in een bakje leg met de zelfde nummer op als op de kweekkooi.
 Na het vierde ei leg ik ze weer allemaal terug . Het voordeel is ook als er zoveel te samen beginnen dat als er zich problemen voor doen, zoals stoppen met broeden of weinig bevruchtte eieren in een nest ,zeker de eerste ronde (en ook zoals ik een gedeelte gebruik als pleegouders voor de Borders en de Norwich) is het gemakkelijker is om eieren te verleggen,  Nuis het afwachten of de bevruchting ook goed is maar dat is voor een volgende keer

 

 

 

 

 

 

 

Deel 3

Ik heb al wat vragen gekregen of ik geen eivoer geef, en ook welk ik verkies tijdens de voorbereiding van de kweek. Uiteraard geef ik eivoer aan mijn vogels, in deze periode vier maal per week. Hoe ga ik te werk en welk eivoer geef ik ? De vraag is welk merk is het beste? Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur, tegenwoordig is er zelfs geen slecht merk meer,  het een is al wat grover  als het ander, en ik heb zoals iedereen al enkele merken uitgeprobeerd en er is weinig verschil van voeren geweest in die periode .Nu heb ik een tweetal jaar geleden samen met een paar vrienden postuurkanariekwekers afgesproken dat we een mengeling maken met een 5 tal grote merken , Cédé , Orlux, Deli Natuur, Vanopbergen, en Quiko.
Van ieder merk koop ik 5 kilo en meng alles onder elkaar, dat is de basis van mijn eivoer.
Als ieder merk zegt dat zij het beste hebben,  dan heb ik een super goed eivoer want ik meng ze allemaal onder elkaar. Dan neem ik  daar dan 1 kilo van en dan  meng ik daar 2 soeplepels Buffalo wormpjes onder, 2 soeplepels erwten, die haal ik samen met de wormpjes uit de diepvries laat dat ontdooien,  of steek ze een minuut in de micro oven.
De erwten zijn gewoon diepvries erwten die je in elke supermarkt kan kopen , daar zijn de vogels echt zot op want die zoeken ze het eerst uit het eivoer.
Verder  komt daar nog een 200 gram kiemzaad bij.
Wat de kiemzaad betreft , ik laat de zaad niet kiemen maar ik kook die 10 minuten en spoel het dan goed af .
Daarna meng ik het bij het eivoer en deel dan die kilo voer in  twee. De ene  helft gaat de frigo in en de andere helft dient om te  voeren.
Om het wat vochtiger te maken neem ik een halve tas warm water en los daar een soeplepel honing in op, dan doe ik dat onder het eivoer .
De honing die  ik gebruik is de honing van de Imme.
Dat  allemaal samen is mijn eivoer , dat ik geef dan 2 dagen na elkaar en op het einde van de week herhaal ik dat nog eens .
Zo krijgen mijn vogels 2 maal per week 2 dagen achter elkaar  eivoer .
De producten die ik bijvoeg doe ik enkel om het wat lekkerder te maken, en de soeplepel honig maakt het goedje nog iets zoeter.
Zo gaan wij al enkele jaren tewerk en hebben daar al goede resultaten mee behaald.

De mannen zijn tegen het eind van de week allemaal gecontroleerd en klaar voor de kweek. Vandaag heb ik nog wat poppen gecontroleerd , en die  zijn ook bijna klaar voor de kweek. Volgende week zal ik mijn kweekkooien die 60 cm breed zijn in twee splitsen met een tussenschot in draad zodat de mannen aan een kant zitten ,  dan plaats ik de juiste pop in elke kooi aan de andere kant ,  zo laat ik ze nog een 10 tal dagen zitten.

Het verdere verloop  vertel ik de volgende keer

Deel 2

Ik heb de laatste dagen na het schrijven van deel 1 heel wat vragen gehad over hoe ik de strijd probeer aan te gaan tegen de bloedluis en of de zwarte luis.

 

 

 

 

 

Het eerste waar ik toch volgens kenners een voordeel uit haal zijn mijn kweekkooien die volledig uit draad zijn, er zijn nu eenmaal minder spleten , hoekjes onder lades,  spleten tussen op elkaar geplaatste kooien .Maar omdat ik daar niet alle vertrouwen in heb ben ik als volgt te werk gegaan, mijn kooien heb ik allemaal ingespoten met het product BYEMITE , en dat koop bij veearts Coutteel. Verschillende jaren heb ik maar 1 ruimte gehad waar mijn vogels zaten, en kon dus niet met zware producten uitpakken daar er altijd vogels bleven zitten in deze ruimte . Het voordeel met dit product is dat je  kooien kan inspuiten ,en aan de andere kant de vogels kunnen blijven zitten in de zelfde ruimte. Ik heb de kooien een 2 tal dagen laten drogen en toen begonnen met de mannen over te plaatsen naar de kweekkooien. Eerst heb ik ze wel  één voor één in een koepelkooi geplaatst en  nat gespoten met ARDAP, dit is geen probleem, het is wel aan te raden  de  juiste dosis aan te houden,  zoals vermeld op de bijsluiter. Dat geld trouwens voor alle producten . Voor de ARDAP is dat 10 ml per liter water, de vogels goed benevelen , niet kletsnat spuiten dat helpt toch niet,  en ze dan laten overspringen in de kweekkooi. Zo kan je al tenminste proberen de kweek te starten zonder bloedluis of eitjes van bloedluis in de kweekruimte. De  mannen zitten nu al enkele weken apart in de kweekkooien met 14 uren licht.  Deze week zal ik de mannen ook nog allemaal controleren , nagels knippen ,de snavel ook indien nodig . De borders en de Norwich knip ik vanachter ook de veren weg rond de cloaca, dit voor een betere bevruchting.  Bij de Norwich knip ik ook zeer voorzichtig de zware wenkbrauwen bij, want van de meesten zie je bijna de ogen niet,  dit kan een probleem zijn bij het voeren. Daarna dip ik de mannen nog in de nek met FRONLINE ,dit tegen de zwarte luis . Dan zet ik ze terug in de kweekkooi. Frontline is een van de weinige producten die werken tegen de zwarte luis. Vorig kweekseizoen ben ik er voor de eerste maal mee geconfronteerd geweest , en ik kan je verzekeren het is nog erger dan de bloedluis. Op een dag 150 dode vogels , jongen en broedende poppen. De luizen kruipen massaal de kweekkooien af en kruipen met honderden of meer  op de poppen en de jongen met de dood als gevolg. Toen de veearts geraadpleegd, en het advies was alle overgebleven vogels dippen met frontline en binnen de 24 uur zijn de zwarte luizen dood , wat toen ook gelukt is. Daarna heb ik dat  nog een paar weken  herhaald, en heb sindsdien geen zware luis meer gezien. Daarom dip ik ze nu voor de kweek begint , want als je luizen ziet is het kwaad geschiet .Nu  nog een tweetal weken geduld,  dan plaats ik de poppen met een tussenschot ook van draad,  naast de juiste man. Om de vogels in de juiste conditie te krijgen geef ik ze vanaf volgende week een extra vitamine,  daar gebruik ik de KADRIE vitaminen voor, ook te verkrijgen bij Dr. Coutteel . Er zullen nog wel andere goede producten zijn,  maar ik heb goede ervaringen met deze. Mijn kweek wordt geregistreerd  met het kweek programma  zoo- easy , nu heb ik nog alle tijd om de  vogels in het  programma te zetten, zodat alles klaar is voor de kweek , maar daar vertel ik de volgende keer meer over!

 

Deel 1

Beste vogelvrienden

Hier  begin ik met een nieuw dagboek ,  het gaat dit jaar vooral over de kweek en het tentoonstellen van de Border en de Norwich.

Ik ben een paar weken later begonnen met de voorbereiding van de kweek daar ik mijn kweekruimte volledig gerenoveerd heb. Mijn houten kweekbakken heb ik allemaal vervangen door Italiaanse model (zie foto),ze zijn volledig in fronten. Het zijn kooien van 60 x 40 x 30 , en ze zijn allemaal apart opgehangen aan de muur die ik eerst met hulp van enkele vrienden bekleed heb met witte keukenplaten , daar de ruggen van de kooien ook open zijn is dit gemakkelijker in onderhoud . Het vooral gedaan om alles wat gemakkelijker te maken voor mijn eigen, daar ik niet meer met die houten bakken kan sleuren. De zakken afval waren ook al te zwaar . Daarom zitten de vogels nu op draad met daaronder papier. Dat kan  ik wekelijks  vervangen en het scheelt aardig wat in gewicht. Op die manier kan ik zelf voor het onderhoud van kooien en vogels in staan,  zonder afhankelijk te zijn van derden.

Ik kweek dus vooral met de Borders en de Norwich. Daarbij kweek ik ook met de Fife Fancy en de Lizard.  Een gedeelte van deze twee soorten dienen echt voor topkwaliteit te kweken,  maar er is ook een gedeelte van deze vogels die ik ga gebruiken als pleegouders voor de Borders en de Norwich. Ik weet wel dat  vele zeggen dat de vogels de jongen zelf moeten grootbrengen,  en ik heb dat ook al enkele jaren volgehouden,  maar het zijn luie vogels die wel voeren maar niet zo goed als met de pleegouders. De jongen worden beter gevoerd door de Lizard of de Fife fancy,  ik heb het vorig seizoen nog uitgetest. Toen had  ik een nest met vier jonge borders , waarvan ik er twee zelf heb laten grootbrengen, en twee verlegd onder een koppel Lizard, en je ziet nu nog dat die twee jongen die door de pleegouders werden grootgebracht veel forser zijn als de andere twee. Het is heel belangrijk dat ze de eerste weken genoeg voer krijgen voor een goede ontwikkeling.

Vorige week heb ik al de kweekmannen in de kweekkooien geplaatst,  en direct op 14 uur licht gezet. De poppen zitten in een andere ruimte en die zitten op 10 uur licht. Zo laat  ik  de mannen nog een drie tot vier weken apart zitten. Vooral omdat ik dit jaar het meeste met jonge border mannen kweek,  en die hebben toch wat meer tijd nodig. Hoelang dat ze apart blijven hangt ook een beetje af van het weer, want ik verwarm niet bij . De temperatuur hangt rond de 14 graden,  maar als het nog terug winter wordt kan dat een graad of 6 zakken, en dan wacht ik liever nog wat langer.

De zaadmengeling die ik geef is een postuurmengeling zonder raapzaad. Van raapzaad maken de vogels iets platter mest,  en al snel krijg je dan zeker bij de vogels met lange bevedering dat er gedroogd mest aan de pluimen blijft plakken rond de anus. Dit kan gevaarlijk zijn, want het kan na een tijdje volledig dicht zitten met de dood als gevolg. Vanaf dat ik geen raapzaad meer voer heb ik daar geen problemen meer mee. Het verschil merk ik goed als de vogels op een TT  staan,  zeker als dat een dag of drie is, want op de meeste plaatsen krijgen de postuurkanaries het zelfde voer als de kleurkanaries. Dan heb ik zeker bij de Norwich , dat er mest aan de pluimen hangt. Nu ga ik niet beweren dat raapzaad slecht is,  maar dit is mijn ervaring ,daarom gebruik ik het niet. Wat ik dan wel gebruik zijn een aantal producten van Comed , waarvan ik sinds een aantal weken,  2 x per week kuur olie met winmix , en 1 x per week megabactin met megabactol, dit meng ik onder de zaad . Dit doe ik nog één week voor de poppen verhuizen naar de kweekruimte,  en dan worden de producten aangepast,
maar dat is voor de volgende keer.

Deel 2

Ik heb de laatste dagen na het schrijven van deel 1 heel wat vragen gehad over hoe ik de strijd probeer aan te gaan tegen de bloedluis en of de zwarte luis.

 

 

 

 

 

Het eerste waar ik toch volgens kenners een voordeel uit haal zijn mijn kweekkooien die volledig uit draad zijn, er zijn nu eenmaal minder spleten , hoekjes onder lades,  spleten tussen op elkaar geplaatste kooien .Maar omdat ik daar niet alle vertrouwen in heb ben ik als volgt te werk gegaan, mijn kooien heb ik allemaal ingespoten met het product BYEMITE , en dat koop bij veearts Coutteel. Verschillende jaren heb ik maar 1 ruimte gehad waar mijn vogels zaten, en kon dus niet met zware producten uitpakken daar er altijd vogels bleven zitten in deze ruimte . Het voordeel met dit product is dat je  kooien kan inspuiten ,en aan de andere kant de vogels kunnen blijven zitten in de zelfde ruimte. Ik heb de kooien een 2 tal dagen laten drogen en toen begonnen met de mannen over te plaatsen naar de kweekkooien. Eerst heb ik ze wel  één voor één in een koepelkooi geplaatst en  nat gespoten met ARDAP, dit is geen probleem, het is wel aan te raden  de  juiste dosis aan te houden,  zoals vermeld op de bijsluiter. Dat geld trouwens voor alle producten . Voor de ARDAP is dat 10 ml per liter water, de vogels goed benevelen , niet kletsnat spuiten dat helpt toch niet,  en ze dan laten overspringen in de kweekkooi. Zo kan je al tenminste proberen de kweek te starten zonder bloedluis of eitjes van bloedluis in de kweekruimte. De  mannen zitten nu al enkele weken apart in de kweekkooien met 14 uren licht.  Deze week zal ik de mannen ook nog allemaal controleren , nagels knippen ,de snavel ook indien nodig . De borders en de Norwich knip ik vanachter ook de veren weg rond de cloaca, dit voor een betere bevruchting.  Bij de Norwich knip ik ook zeer voorzichtig de zware wenkbrauwen bij, want van de meesten zie je bijna de ogen niet,  dit kan een probleem zijn bij het voeren. Daarna dip ik de mannen nog in de nek met FRONLINE ,dit tegen de zwarte luis . Dan zet ik ze terug in de kweekkooi. Frontline is een van de weinige producten die werken tegen de zwarte luis. Vorig kweekseizoen ben ik er voor de eerste maal mee geconfronteerd geweest , en ik kan je verzekeren het is nog erger dan de bloedluis. Op een dag 150 dode vogels , jongen en broedende poppen. De luizen kruipen massaal de kweekkooien af en kruipen met honderden of meer  op de poppen en de jongen met de dood als gevolg. Toen de veearts geraadpleegd, en het advies was alle overgebleven vogels dippen met frontline en binnen de 24 uur zijn de zwarte luizen dood , wat toen ook gelukt is. Daarna heb ik dat  nog een paar weken  herhaald, en heb sindsdien geen zware luis meer gezien. Daarom dip ik ze nu voor de kweek begint , want als je luizen ziet is het kwaad geschiet .Nu  nog een tweetal weken geduld,  dan plaats ik de poppen met een tussenschot ook van draad,  naast de juiste man. Om de vogels in de juiste conditie te krijgen geef ik ze vanaf volgende week een extra vitamine,  daar gebruik ik de KADRIE vitaminen voor, ook te verkrijgen bij Dr. Coutteel . Er zullen nog wel andere goede producten zijn,  maar ik heb goede ervaringen met deze. Mijn kweek wordt geregistreerd  met het kweek programma  zoo- easy , nu heb ik nog alle tijd om de  vogels in het  programma te zetten, zodat alles klaar is voor de kweek , maar daar vertel ik de volgende keer meer over!

Deel 3

Ik heb al wat vragen gekregen of ik geen eivoer geef, en ook welk ik verkies tijdens de voorbereiding van de kweek. Uiteraard geef ik eivoer aan mijn vogels, in deze periode vier maal per week. Hoe ga ik te werk en welk eivoer geef ik ? De vraag is welk merk is het beste? Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur, tegenwoordig is er zelfs geen slecht merk meer,  het een is al wat grover  als het ander, en ik heb zoals iedereen al enkele merken uitgeprobeerd en er is weinig verschil van voeren geweest in die periode .Nu heb ik een tweetal jaar geleden samen met een paar vrienden postuurkanariekwekers afgesproken dat we een mengeling maken met een 5 tal grote merken , Cédé , Orlux, Deli Natuur, Vanopbergen, en Quiko.
Van ieder merk koop ik 5 kilo en meng alles onder elkaar, dat is de basis van mijn eivoer.
Als ieder merk zegt dat zij het beste hebben,  dan heb ik een super goed eivoer want ik meng ze allemaal onder elkaar. Dan neem ik  daar dan 1 kilo van en dan  meng ik daar 2 soeplepels Buffalo wormpjes onder, 2 soeplepels erwten, die haal ik samen met de wormpjes uit de diepvries laat dat ontdooien,  of steek ze een minuut in de micro oven.
De erwten zijn gewoon diepvries erwten die je in elke supermarkt kan kopen , daar zijn de vogels echt zot op want die zoeken ze het eerst uit het eivoer.
Verder  komt daar nog een 200 gram kiemzaad bij.
Wat de kiemzaad betreft , ik laat de zaad niet kiemen maar ik kook die 10 minuten en spoel het dan goed af .
Daarna meng ik het bij het eivoer en deel dan die kilo voer in  twee. De ene  helft gaat de frigo in en de andere helft dient om te  voeren.
Om het wat vochtiger te maken neem ik een halve tas warm water en los daar een soeplepel honing in op, dan doe ik dat onder het eivoer .
De honing die  ik gebruik is de honing van de Imme.
Dat  allemaal samen is mijn eivoer , dat ik geef dan 2 dagen na elkaar en op het einde van de week herhaal ik dat nog eens .
Zo krijgen mijn vogels 2 maal per week 2 dagen achter elkaar  eivoer .
De producten die ik bijvoeg doe ik enkel om het wat lekkerder te maken, en de soeplepel honig maakt het goedje nog iets zoeter.
Zo gaan wij al enkele jaren tewerk en hebben daar al goede resultaten mee behaald.

De mannen zijn tegen het eind van de week allemaal gecontroleerd en klaar voor de kweek. Vandaag heb ik nog wat poppen gecontroleerd , en die  zijn ook bijna klaar voor de kweek. Volgende week zal ik mijn kweekkooien die 60 cm breed zijn in twee splitsen met een tussenschot in draad zodat de mannen aan een kant zitten ,  dan plaats ik de juiste pop in elke kooi aan de andere kant ,  zo laat ik ze nog een 10 tal dagen zitten.

Het verdere verloop  vertel ik de volgende keer

Deel 4

Een 10  tal dagen geleden ben ik begonnen met koppelen,  het zijn er weer wat meer als  ik eerst voorzien had, namelijk 51 koppels . Ieder jaar gebeurt weer hetzelfde , namelijk dat er toch weer enkele poppen  tussen de mannen zitten. En omdat deze dezelfde voorbereiding  (licht en voeding) hebben meegekregen moest ik er al snel een man bijzetten en een nestkorfje met nestmateriaal. Met als gevolg dat deze 4 poppen al met eieren zitten en ik binnen enkele dagen  de eerste jongen van verwacht.

Zoals ik in mijn vorige deel van mijn dagboek heb vermeld, dat ik de poppen naast de mannen zou plaatsen en ze zo een 10 tal dagen zou laten zitten, om ze daarna bij elkaar te zetten is niet helemaal gelukt want ik was verbaasd hoever de poppen al klaar waren voor de kweek.
Nu denk ik dat dit veel te maken heeft met de zachte temperatuur deze winter,  het was ook een 5 tal graden warmer in de kweekruimte dan vorige jaren.

Daarom heb ik de poppen rechtstreeks bij de mannen gezet . Dit zijn enkele drukke dagen daar ik eerst een koppel samenstel zoals ik denk dat ze bij elkaar horen en dan ga ik ringnummers in mijn Zoo Easy programma nakijken hoeveel procent verwantschap dit koppel heeft. Als dat minder als 50 % , blijven de koppels zo bij elkaar zitten. Het voordeel met dit systeem is dat je zeer gemakkelijk  7 jaren terug kan nakijken bij de voorouders hoe kort ze verwant zijn aan elkaar .Volgens mij is dit iets wat je nooit zo nauwkeurig ziet  met enkel en alleen kweekboeken. De verwantschap is zeer belangrijk ,zo krijg j eerst en vooral om  jonge vogels met de zelfde goede kwaliteit en eigenschappen te kweken. Zo  krijg je minder te maken met het probleem  dat je een groter aantal van de jongen met veel mindere kwaliteiten en eigenschappen kweekt , zoals onder andere het aantal eieren ze leggen , of hoe goed ze voeren , of het rustige vogels zijn en nog meerdere van die zaken die later op de TT belangrijk zijn. Een voorbeeld hiervan is een goede stam samen te stellen met vier gelijke vogels ..

Aan de hand van die informatie heb ik ze allemaal gekoppeld ,en ben op zondag 16/2/2014 begonnen met nestmateriaal te geven.
 Vandaag 19/02 kan ik toch al melden dat er een 45 tal de nest al zo goed als klaar hebben .
Zo heb ik het ook het liefst  het is dan wel druk omdat ik alle eieren raap en ze in een bakje leg met de zelfde nummer op als op de kweekkooi.
 Na het vierde ei leg ik ze weer allemaal terug . Het voordeel is ook als er zoveel te samen beginnen dat als er zich problemen voor doen, zoals stoppen met broeden of weinig bevruchtte eieren in een nest ,zeker de eerste ronde (en ook zoals ik een gedeelte gebruik als pleegouders voor de Borders en de Norwich) is het gemakkelijker is om eieren te verleggen,  Nuis het afwachten of de bevruchting ook goed is maar dat is voor een volgende keer

 

 

 

 

 

 

 

Deel 5

De eerste ronde van de kweek is nu volop bezig , bijna alle koppels zitten te broeden , een zes tal koppels borders zijn een week later begonnen met het leggen van eieren.
Dat bracht toch wat puzzel werk met zich mee want de pleegouders waren al aan het broeden toen de borders begonnen te leggen.
Daarom heb ik dan zowel de borders als de pleegouders laten broeden .Na een week kon ik de borders hun eieren nakijken of ze bevrucht waren.
Zo hoef ik alleen de bevruchtte eieren te verleggen .
De bevruchting bij de borders is zeer goed, een nest van 6 bevruchte eieren ,een van 5 en nog enkele van 4 .
Voor mij toch de beste bevruchting bij de borders die ik al gehad heb, alleen ook al heb je bevruchtte eieren , het zijn nog geen jongen.

(Foto 2  een jonge blauwe volkap Lizard, met nu al op de borst de mooie tekening te zien)
Bij de pleegouders (lizard en Fife Fancy) waren 7 nesten onbevrucht , met gevolg dat ik deze moest ik gebruiken voor de bevruchte border eieren onder te leggen.
Het probleem was wel dat de pleegouders al  10 dagen aan het broeden waren en de borders maar 5 dagen.
Maar toch heb ik de border eieren verlegd, want uit ervaring weet ik dat als je  op een 10 dagen de bevruchte eieren verlegt blijven de poppen van de pleegouders over het algemeen verder broeden ,want zij voelen leven in de eieren en daarom blijven ze waarschijnlijk  broeden.
Als ze op onbevruchte eieren broeden zullen ze sneller ,na 14 tot 15 dagen het nest verlaten.

Maar ze hebben tot 17 dagen gebroed, ik heb wel de laatste dagen meerdere keren controle gedaan voor de zekerheid dat ze zeker bleven zitten broeden ,en al de borders zijn zonder probleem ook uitgekomen .(een foto van een nest met 6 jonge borders).
Daar zijn er een 20 tal al een week oud, en  ze worden goed gevoerd.
Het ziet er zeer goed uit voor de eerste ronde, er moeten nog 6 koppels uitkomen, van de 14 koppels borders was er  maar 1 nest onbevrucht.

Bij de Norwich is het een ander verhaal , van de drie koppels die ik heb is 1 koppel nog niet begonnen.
Koppel 2 en 3  hadden mooie nesten gemaakt en ieder 5 eieren gelegd ,maar ik moest ze vanaf de eerste broed dag onder de pleegouders leggen omdat ze gewoon niet begonnen te broeden.
In plaats van broeden begonnen ze direct een nieuw nest te maken op de  eieren van de eerste ronde .
Al de eieren waren onbevrucht , nu zal ik  proberen de Norwich koppels wat rustig te houden voor ze aan de volgende ronde mogen beginnen, want al de pleegouders zijn druk bezig met jongen van de eerste ronde, maar dat is voor de volgende keer

 

Deel 6

De eerste ronde is nu bijna gedaan , en ik ben al zeer tevreden met de resultaten van de borders . Van 13 koppels hebben er 2 koppels wel nest gemaakt maar geen ei gelegd, en er zijn maar 2 koppels met onbevruchte eieren.
De overige 9 koppels hebben 19 jongen voortgebracht, uiteraard zijn deze door de pleegouders grootgebracht .
Als je weet hoe moeilijk kweken met de border is .
Ik hoopte op 20 jongen over de volledige kweek, het  kan het alleen maar beter in de tweede ronde .

Wat de Norwich betreft is het juist het omgekeerde verhaal, alle eieren van de eerste ronde onbevrucht. Zoals ik al eerder vermeld had zijn deze direct aan de tweede ronde begonnen.
Eén koppel heeft nog geen nest gemaakt, de andere 2 koppels hebben de tweede ronde allebei 4 bevruchte eieren bebroedt, met als resultaat 7 jonge Norwichs ,ze zijn wel noch maar juist geringd maar ze worden door de pleegouders goed gevoerd, het ziet er goed uit.
Alles samen met de jonge Lizards en de Fife Fancy toch een 85 jongen van de eerste ronde .
Er zitten al jongen tussen waar je nu al kan zien dat er goede kwaliteit tussen zit, dat belooft voor het najaar op de TT .
Er zitten er een paar tussen die  zullen hun punten wel behalen, ja zelfs met vele en zware tegenstand.

 Deel 7

Er is over de tweede ronde niet veel positiefs te melden , zelf ben ik een 4 tal weken out geweest wegens ziekte . De gevolgen zijn , niet veel tijd gestoken in de verzorging van de vogels ,en dat midden in de kweek.
Dat  is niet goed, en het resultaat is dat de borders de tweede ronde van al de koppels , slechts 1 koppel met 2 bevruchte eieren waar ondertussen 1 jong van uitgekomen is .
De Norwichs hadden deze ronde ook alles onbevrucht , zelfs de lizards en de fife fancy hadden veel onbevruchte eieren.
Hoe het komt, ik kan hier niet echt een reden voor geven ,  in deze periode heb ik wel altijd gevoerd wat ik de eerste ronde gedaan heb.
Maar niet getreurd nu deze ronde mislukt is ga ik  toch een derde ronde doen in de hoop dat er zo nog wat jongen bijkomen .
Mocht het niet zo zijn, ook geen probleem ik heb een zeer goede eerste ronde gehad

En er zijn mooie vogels bij . Het belangrijkste is dat ik weer kan meedoen op enkele TT en zo weer mooie avonden in het vooruitzicht heb, met weer hevige discussies over de keuringen en de vogels, en dat is toch het mooie van onze hobby, dat is waar we het allemaal voor doen!

Deel 8

De  derde ronde is  een even grote flop als de tweede ronde. Maar dat ligt niet aan de vogels maar aan mij zelf ,ik was de derde ronde goed begonnen maar door de nasleep van de ziekte die ik enkele maanden eerder had gehad was de motivatie ver weg en ben ik dan ook maar gestopt met de kweek.
Zoals eerder vermeld had ik een goede eerste ronde, zeker met de borders met toch 33 jongen, deze zitten al per twee opgekooid in mijn draadkooien van 60 x 40 cm  waar ik  nu al regelmatig een TT koepelkooi tegen hang zodat ze al wat gewoon worden aan deze open kooien .
Dit is toch nog wat anders dan dat ze in een gesloten TT kooi zitten.
De Norwichs is niet zo goed gelukt, van de drie koppels die ik heb, heeft 1 koppel met een overjaarse pop die vorig kweekseizoen 12 jongen heeft grootgebracht helemaal niets gedaan zelfs geen nest gemaakt,

Koppel 2 had van de twee ronde geen enkel bevrucht ei.
Koppel 3 had 4 jongen en daar is er nog een van afgevallen .
Eindresultaat 3 jongen Norwichs.
Deze zullen blijven zitten in de kooien en volgend seizoen samen met nog een paar mooie aankopen terug ingezet worden voor de kweek van volgend jaar.

Verder heb ik nog een mooi aantal lizards en Fife Fancy gekweekt, alles samen goed (wat niet belangrijk is) voor een 100 tal jongen.
Hier zal ik wel wat vogels kunnen van gebruiken om een paar mooie tentoonstellingen mee te doen.

Wat de bloedluis betreft had ik vermeld dat het beter zou gaan met die draadkooien en dat is ook gebleken .
Al jaren is dit het grootste probleem voor mij ,maar dit jaar heb ik er 1 keer in een paar kooien gevonden tussen de laden en het papier .
Toen heb ik  alle laden met home shield behandeld, daar terug het papier opgelegd en na enkele weken heb ik niets meer gevonden .

Eindresultaat is een hok vrij van luis met een 100 tal jongen, die ik ga klaarstomen .
Voor mij persoonlijk toch de mooiste periode het tentoonstellen en zeker het keuren , ik kijk er al vast naar uit

 

 

 

 

Deel 9
Ook dit is een deel van het dagboek namelijk de eindresultaten, de foto's liegen er niet om, ondanks dat de kweekresultaten niet zo euforisch waren, de kwaliteit primeert.