Dagboek 9 - de Postuurkanarie

►TERUG

Dit is een nieuw dagboek, maar ook een beetje een vervolg op Dagboek 5

29 /07/2013

Na alle ellende met de tweede ronde met de zwarte luis was ik terug begonnen met de derde ronde. Samengevat is die redelijk goed gegaan, en heb toch nog wat jongen op stok gekregen. Enkele weken geleden heb ik de kweek stop gezet, en in totaal toch nog 120 jongen gekweekt. Daar ben ik zeer tevreden mee. De tijd van de grote massa kweek ligt al een tijdje achter mij, en de gezondheid laat het niet meer toe om zo een massa vogels dagelijks te verzorgen. Het belangrijkste doel is toch nog altijd het plezier dat ik heb met mijn hobby. Weer een mooi voorjaar met het kweken van vogels, en nu komt er weer een mooie tijd aan namelijk het opkooien en africhten van mijn postuurkanaries. Ik gebruik nu de ruimte en de kooien met minder vogels beter voor het opkooien en africhten van de vogels. De kooien zijn 60 X 40 X30 , dit zijn volledig rondom open kooien zodat de vogels al het zelfde gevoel en zicht krijgen zoals in de TT koepelkooien. In elke kooi zitten 3 tot 4 vogels afhankelijk van het soort. De Lizards  en de Gloster corona zitten per 2 in een kooi want hier mogen zeker geen veertjes gepikt worden. Daar kom ik later nog op terug. Nu worden er aan de kooien al regelmatig TT kooien gehangen zodat de vogels er vrij in kunnen springen om zo ook al aan de TT kooien te wennen. Niet vergeten dat de meeste van de postuurkanaries in open koepelkooien zitten ,en dat is toch nog anders als in een rondom gesloten TT kooi. Zelf hang ik aan een gedeelte van de kooien een koepelkooi en het andere gedeelte wasbakken, en zo verwissel ik enkele malen per week. Zo kunnen ze nu rustig doorgaan met de rui en het begin van het africhten, zonder al te veel te storen in de hokken ,is ook begonnen .

volgende keer ga ik verder met de africhting en klaarmaken voor de tentoonstelling.

 

19/05/2013

Bloedluis, zwarte luis, onbevruchte eieren, poppen die slecht voeren, ja zelfs het slechte weer hadden vorige week allemaal geen belang meer ,het nieuws sloeg in als een bom Jean Haex was plots overleden. Hij was ziek maar dit had niemand verwacht het was moeilijk om de voorbije week mijn gedachte op iets anders te richten, zelfs een nest Glosters vergeten te ringen.

Jean heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de beginjaren dat ik begon te kweken met postuurkanaries en kleurkanaries. Uiteraard had ik de microbe voor het houden en kweken van vogels al meegekregen van mijn vader die trouwens ook al van de begin jaren van de Barmsijs Meeuwen trouw lid is geweest van de club. Maar Jean heeft mij als jonge gast van 14 - 15 jaar toch de kneepjes van het kweken en tentoonstellen bijgebracht. Hij bezorgde mij de eerste Gloster. Hij kwam mij ophalen om naar een vogelverkoop te gaan, hij kwam mij en mijn vogels ophalen om weer ergens naar een TT te gaan. Mijn allereerste kampioen in 1977 - 78 op het clubkampioenschap in Gruitrode was een gele Gloster Corona afkomstig van Jean. Zo heeft hij toch nog enkele jaren met mij rondgereden ,totdat ik de smaak, en een rijbewijs goed te pakken had, en tot op heden nog altijd blijf genieten van deze mooie hobby.

Ik ben ook blij dat ik de voorbije maanden zijn vogels heb kunnen verzorgen en dat zal blijven doen zolang nodig. Jean bedankt voor alles ,je krijgt een speciale plaats in mijn hart daarom neem ik ook geen afscheid maar ik zie je later.


 

3 MEI 2013
Einde vorige en begin deze week heb ik een zware tegenslag te verwerken gehad met de vogels. Voor ik het goed en wel door had zat ik met zwarte luis in mijn vogelruimte. Al enkele dagen had ik op twee plaatsen wat kleine zwarte luisjes zien lopen, en ik had ook onmiddellijk gespoten met Ardap , het werkte, maar na enkele uren zaten er weer andere. Het was toen wel plaatselijk aan een kant van de ruimte. Vorige week donderdag en vrijdag was het redelijk warm weer, toen hebben ze zich zwaar vermenigvuldigd denk ik want vrijdagmorgen bij het voeren was alles nog normaal, ik heb nog wat gespoten waar ik er zag zitten, en vrijdagnamiddag ging ik terug voeren en het was een drama. Een invasie van de zwarte luis, alle naakte jongen lagen allemaal dood in de nesten, mooie nesten borders en lizards van 4 tot 5 jongen, alles dood. Alle poppen die zaten te broeden hadden het nest verlaten, resultaat alle eieren koud. Enkel de jongen die al pluimen hadden waren nog in leven. Het strafste er was geen luis te zien in de nesten , enkel hier en daar op de kweekbakken. Na een tijdje , toen ik wat was bekomen was goede raad duur ,wat moet ik hier aan doen? Maar een telefoontje naar dierenarts Coetteel, daar kon ik nog de zelfde avond een product gaan halen waar ik de vogels allemaal mee moest dippen onder de vleugels , en al de luisjes zouden binnen de 24 uren dood zijn. Onmiddellijk de wagen in en dat product gehaald, het product noemde frontline. Zaterdag en zondag heb ik alle vogels behandeld en maandag waren er inderdaad geen luisjes meer te bespeuren. Het is nu donderdag en nog altijd geen luisjes te zien, het werkt dus, maar het kwaad was wel geschied, als ik de doden jongen en de goede eieren moet tellen zijn er toch een 70 tal doden gevallen. Eigenlijk de volledige tweede ronde op een dag weg. Dat is dan weer even slikken. Maandag en dinsdag alle hokken en nestbakjes gekuist en ontsmet, nu maar weer afwachten. De planning is dat ik de vogels wat laat rusten en dan proberen nog een goed ronde te kweken. Volgens mij hebben de oudere vogels er niets aan over gehouden, de mannen fluiten er op los, en de poppen zoeken al weer naar wat nestmateriaal. Vanmorgen had ik al enkele nesten terug gegeven , die hadden vanavond alweer het nest bijna klaar. Er is dus nog hoop, afwachten maar weer, en hopelijk de volgende keer met beter nieuws.

 

22 APRIL  2013

We zijn nu eind april, de eerste ronde is voor alle koppels bijna voorbij. De borders hadden de eerste ronde alle jongen dood, zoals eerder vermeld, volgens mij wegens de kou. Ze liggen allemaal terug te broeden voor de tweede ronde, en op één koppel na allemaal goed bevrucht. Eind deze week moeten de eerste terug uitkomen en dan maar hopen dat ze nu wel gaan voeren.

De lizards doen het dan wel weer zeer goed. De jongen van de eerste ronde zijn zelfstandig en zitten al per twee opgekooid . Het probleem bij deze prachtige vogels is dat ze  niet met te veel bij elkaar mogen zitten, en zeker na de rui, want als ze veren gaan pikken komen de nieuwe veren terug met een witte omzoming en dus waardeloos op de TT. Dit wordt aanzien als bont. Alle lizards zitten nu terug te broeden voor de tweede ronde en ik heb de eieren nagekeken en de bevruchting is weer zeer goed.

De Belgische Bulten doen het met veel minder, de eerste ronde veel onbevrucht. Ik heb de eieren van de tweede ronde nagekeken er  is bevruchting ,  wel maar een tot twee goede eieren per koppel. Nu als deze uitkomen, en ze brengen ze groot, ben ik al zeer tevreden want dit is ook geen gemakkelijke vogel om te kweken.

De Japanse Hoso zijn nu pas aan de eerste ronde begonnen , en ongeveer de helft van de eieren is bevrucht. Hier is het  afwachten hoe het verder verloopt

De scotch fancy hebben de eerste ronde redelijk afgerond . Het probleem was dat ik maar twee mannen had voor 5 poppen, en zodra ik de man wegnam stopte de pop met broeden, en degene die jongen hadden voederde  niet. Waarschijnlijk ook van de koude periode. De poppen waar ik de man wel liet bijzitten hebben de jongen wel groot gebracht. Ik weet dat het meer wordt toegepast,  één man voor enkele poppen, maar ik heb dat ook al regelmatig geprobeerd en  altijd problemen, daarom probeer ik ze toch allemaal per koppel te houden met betere resultaten.

De fife fancy doen het ook minder, de eerste ronde ook wat onbevruchte eieren en het voeren was ook niet wat het moest zijn. Er waren jongen bij die ik pas na tien dagen kon ringen. Daar zullen geen kampioenen van komen. Ze zitten nu te broeden voor de tweede ronde , nu maar hopen dat het beter gaat.

Dan de Gloster, waren ook wat later begonnen, gelukkig maar, het was wat warmer, en de bevruchting was redelijk goed. De jongen worden goed gevoederd, en de meeste jongen staan bijna klaar om uit te vliegen. Alles samengevat het ene soort gaat al beter als het andere ,maar ik ben toch redelijk tevreden. Als je dan weet dat ik dit kweekseizoen met volledig nieuwe vogels ben opgestart valt het nog mee,  de tweede ronde komt eraan.

 

APRIL 2013

De eerste jongen zijn geboren, en de eerste lizard zijn al geringd. Ze zitten al goed in de veren, het is een moeilijk begin deze kweek, het weer is niet goed , het is veel te koud. Ik kweek dan wel binnen maar zonder verwarming ,andere jaren heb ik daar geen problemen mee gehad en haalde ik in deze periode ongeveer 15 graden, maar nu met die koude wind erbij heb ik al dagen gehad dat het maar 7 graden wordt. In die periode had ik een 5 tal nesten borders die moesten uitkomen ,het ging goed wat de uitkomst betreft maar de poppen kwamen niet van het nest om te voeren, volgens mij van de kou. Ik heb nog geprobeerd om de jongen bij te voeren met de spuit maar dat is niet gelukt. Als de poppen helemaal niet voeren is het moeilijk om de jongen enkel met de spuit groot te brengen ,ik heb geen problemen met bijvoeren met de spuit maar ik doe dat enkel om bij te voeren want een border is nogal een luie vogel en voert soms te weinig. De ervaring leert mij als je ze helemaal met de spuit moet groot krijgen dat die jongen het volgende kweekseizoen helemaal niet meer hun jongen voeren, die hebben dat niet mee gekregen van de ouders en zo wordt het alsmaar moeilijker om een goede stam op te bouwen. Je kan dan ook nog andere pleegouders inschakelen maar het probleem was dat ik er geen had die in de zelfde periode met jongen zat. Eigenlijk doe ik dat ook liever niet want hier net het zelfde probleem, de pleegouders, een ander soort voert altijd anders als het eigen soort zelf, en dat geeft het volgende kweekseizoen weer problemen. Zo komt het dan weer dat je een deel pleegouders moet in schakelen voor nog jongen op stok te krijgen, en dat is niet mijn bedoeling ik moet geen 100 jongen hebben op die manier, dan heb ik er liever maar 20 die ze zelf groot brengen. Algemeen werkt het bij mij zo ,wat de borders betreft dat ze zelf hun jongen moeten voeren ,ik wil alleen de eerste 10 dagen ondersteunen door wat bij te voeren met de spuit. Dan doe ik dat enkel de avond even voor de lichten uitgaan ,ik spuit de krop goed vol spuit, en de rest moeten ze zelf doen. Een ander verhaal heb ik dan weer met de lizard , die zitten in de zelfde ruimte een meter verder als de borders en daar gaat het zeer goed. Allemaal nesten van 3 a 4 jongen, goed voeren en zonder probleem grootbrengen, hebben die nu minder kou met een vastere bevedering als de borders en zeker de Japan hoso, ik weet het niet Als je een idee hebt kan je altijd laten weten want er zijn misschien nog vogelvrienden die dat probleem hebben en we kunnen er allemaal van leren. Dat is vind ik nog altijd een mooiere manier van onder elkaar gedachten uit te wisselen naar de toekomst toe , dan alles voor u eigen te houden en zelf het beste en het meeste willen hebben. Maar goed dat is mijn mening, dus wat de Japan hoso betreft die zitten allemaal gekoppeld maar willen nog niet beginnen. Gelukkig maar ,hopelijk wordt het beter weer, en stijgt de temperatuur naar normale waarden, zodat de borders een betere tweede ronde hebben dan zullen de andere koppels ook willen beginnen met de kweek.

MAART 2013
We zijn inmiddels half maart, de kweek is goed begonnen het grootste gedeelte van mijn vogels liggen nu te broeden. Er moeten nog een 15 tal koppels beginnen, dat komt gewoon omdat ik twee weken goed ziek ben geweest en niet veel aan de vogels heb kunnen doen. Deze vogels zitten dan ook pas van deze week bij elkaar. Ik had toch een beetje schrik dat de eerste ronde slecht ging beginnen, want daar ik ziek was en veel het bed heb moeten houden heb ik in die tijd alleen water en zaad kunnen geven. Toch begonnen de vogels die ik wel al gekoppeld had volop nesten te maken en eieren te leggen. Zo heb ik toch al een 30 tal koppels aan het broeden. Begin volgende week moeten de eerste jongen uitkomen en dat zijn de Lizard, nu maar hopen dat alles goed gaat. Met de ervaring van vorig jaar in het achterhoofd is het toch even spannend. Nu krijgen de vogels ook weer regelmatig eivoer en wat vitaminen zodat ze toch in conditie blijven voor de rest van het kweekseizoen. De koppels die broeden krijgen géén eivoer meer, tot de dag vóór uitkomst want ik kweek altijd per koppel, en als je teveel eivoer geeft zijn de mannen te driftig en laten de poppen niet broeden. En nu is het nog even wachten op de eerste jongen.

Februari 2013 We zijn inmiddels al eind februari ,de poppen zitten nu ook al op 15 uren licht het zelfde als de mannen. Ik heb het eivoer ook van twee maal naar vier maal per week opgevoerd, midden deze week zitten al de poppen in de kweekbakken. Iik heb er al een gedeelte in gezet, vooral poppen die in de grote kooien al aan het dragen waren met pluimpjes. Na controle waren die ook op de onderbuik redelijk breed en kaal , ik vind als de onderbuik glad is zonder pluimen dan zijn ze gereed voor de kweek. Zo heb ik toch al enkele lizards en fife fancy die al een nest en nestmateriaal hebben en op twee dagen de nest al klaar hebben. Deze week verwacht ik dan van enkele koppels de eerste eieren. Liever had ik nog een tweetal weken gewacht want het weer is niet goed veel te koud, en te droog, dit kan legnood veroorzaken. De andere poppen en mannen zitten nu tegenover elkaar , goed dat er voorfronten in de kweekbakken staan anders had ik de mannen niet kunnen tegenhouden. Die zitten in topconditie klaar voor de kweek. Eind deze week krijgen al de poppen nestbakjes en nest materiaal , zodra de poppen beginnen nest te maken zet ik er de juiste man bij. Op papier heb ik al mijn vogels reeds gekoppeld, dat ik doe dat altijd voor ik begin met het licht op te voeren. De reden hiervan is dat met postuurkanaries vooral de vormvogels zoals border, en fife fancy dan nog op vorm en houding te beoordelen zijn, zo kan je de juiste koppeling maken . Als je langer wacht dan raken vooral de mannen in conditie voor de kweek en zoals wij zeggen trekken zij zich helemaal slank en zijn volledig hun mooie rondingen kwijt. Dan wordt het moeilijk om de juiste koppeling te maken. Daar wordt veel de fout gemaakt, het koppelen is zeer belangrijk want als je topvogels wil kweken voor op de TT dan moet het ganse plaatje kloppen tot in de puntjes. Met deze fase , kan ik zeggen dat ik weken mee bezig ben. Daar bovenop komt nog het werk met het kweekprogramma zoo easy, en dat dan ook nog eens het verwantschap en andere eigenschappen een invloed hebben op mijn koppeling. Maar daar zal ik een andere keer eens verder op in gaan, het begin is gemaakt en het ziet en het loopt allemaal volgens plan.

 

Januari 2013

Vorig jaar was een zwart jaar daarom heb ik beslist voor nog een jaartje door te gaan met mijn dagboek dat vooral gaat over de kweek en klaarmaken van postuurkanaries. De extra aandacht gaat dit jaar vooral over de lizard, de border en de Japan hoso. Over deze vogels is enorm veel te vertellen vooral de Lizard, het is niet zoals vele zeggen een kleurkanarie is, want hij is kleiner dan de kleurkanarie, en de tekening is fenomenaal, zoals je de komende weken en maanden in dit dagboek wel zal lezen.
Nog heel even terug naar vorig jaar, ik had dus een zwart jaar wegens ziekte in mijn vogelbestand, met als resultaat al de jongen dood, en later al de kweekvogels moeten weg doen .
Het slechtste moment van de laatste jaren een vogel hok zonder vogels.
Wie mij kent weet dat zoiets onmogelijk is. Dus ben ik volop begonnen aan de hokken, ik heb ze allemaal uitgestoomd ontsmet, en alles wat ook maar mogelijk is.
En daar waren ze dan de eerste nieuwe vogels, ik kan je verzekeren dat deed deugd. Nu heb ik al terug de volgende soorten in mijn bezit ,Japan hoso, Lizard Border, fife fancy, Scotch fancy en Gloster. Alweer te veel soorten, ik weet het , hetis  beter je te specialiseren in een of twee soorten, maar ik kan dat niet ik zie te graag de soorten die ik nu bezit , en ik heb zelfs nog enkele soorten in gedachten maar dat is voor later.
De voorbereiding van de kweek begin ik altijd de eerste week van januari met het opvoeren van het licht, maar door de drukte van het WK ben ik daar mee begonnen net na het WK. De mannen heb ik in een aparte ruimte gezet en de lichturen in een keer op 15 uren ingesteld. Dat kan ook wekelijks opgevoerd worden naar de 15 uren, maar ik heb het in een keer gedaan. De poppen die zitten in de andere ruimte en daar laat ik het licht wel wekelijks opvoeren tot 15 uren, zo dat de poppen eind februari ook op 15 uren licht zitten. De bedoeling is dat de poppen begin maart klaar zijn voor de kweek. De mannen hebben zeker drie weken langer met 15 uren licht gezeten zodat ze zeker klaar zijn en ik niet of minder het probleem heb wat ik toch regelmatig hoor dat er de eerste ronde veel eieren onbevrucht zijn. De bedoeling is dat binnen een zes tal weken zowel de poppen als de mannen op 15 uren licht zitten, de mannen dus de volle zes weken met 15 uren en de poppen binnen de zes weken opgevoerd naar 15 uren licht.

Volgende week ga ik het hebben over de volgende stap. Tot dan!

 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

 

Januari 2013

Vorig jaar was een zwart jaar daarom heb ik beslist voor nog een jaartje door te gaan met mijn dagboek dat vooral gaat over de kweek en klaarmaken van postuurkanaries. De extra aandacht gaat dit jaar vooral over de lizard, de border en de Japan hoso. Over deze vogels is enorm veel te vertellen vooral de Lizard, het is niet zoals vele zeggen een kleurkanarie is, want hij is kleiner dan de kleurkanarie, en de tekening is fenomenaal, zoals je de komende weken en maanden in dit dagboek wel zal lezen.
Nog heel even terug naar vorig jaar, ik had dus een zwart jaar wegens ziekte in mijn vogelbestand, met als resultaat al de jongen dood, en later al de kweekvogels moeten weg doen .
Het slechtste moment van de laatste jaren een vogel hok zonder vogels.
Wie mij kent weet dat zoiets onmogelijk is. Dus ben ik volop begonnen aan de hokken, ik heb ze allemaal uitgestoomd ontsmet, en alles wat ook maar mogelijk is.
En daar waren ze dan de eerste nieuwe vogels, ik kan je verzekeren dat deed deugd. Nu heb ik al terug de volgende soorten in mijn bezit ,Japan hoso, Lizard Border, fife fancy, Scotch fancy en Gloster. Alweer te veel soorten, ik weet het , hetis  beter je te specialiseren in een of twee soorten, maar ik kan dat niet ik zie te graag de soorten die ik nu bezit , en ik heb zelfs nog enkele soorten in gedachten maar dat is voor later.
De voorbereiding van de kweek begin ik altijd de eerste week van januari met het opvoeren van het licht, maar door de drukte van het WK ben ik daar mee begonnen net na het WK. De mannen heb ik in een aparte ruimte gezet en de lichturen in een keer op 15 uren ingesteld. Dat kan ook wekelijks opgevoerd worden naar de 15 uren, maar ik heb het in een keer gedaan. De poppen die zitten in de andere ruimte en daar laat ik het licht wel wekelijks opvoeren tot 15 uren, zo dat de poppen eind februari ook op 15 uren licht zitten. De bedoeling is dat de poppen begin maart klaar zijn voor de kweek. De mannen hebben zeker drie weken langer met 15 uren licht gezeten zodat ze zeker klaar zijn en ik niet of minder het probleem heb wat ik toch regelmatig hoor dat er de eerste ronde veel eieren onbevrucht zijn. De bedoeling is dat binnen een zes tal weken zowel de poppen als de mannen op 15 uren licht zitten, de mannen dus de volle zes weken met 15 uren en de poppen binnen de zes weken opgevoerd naar 15 uren licht.

Volgende week ga ik het hebben over de volgende stap. Tot dan

 

Februari 2013 We zijn inmiddels al eind februari ,de poppen zitten nu ook al op 15 uren licht het zelfde als de mannen. Ik heb het eivoer ook van twee maal naar vier maal per week opgevoerd, midden deze week zitten al de poppen in de kweekbakken. Iik heb er al een gedeelte in gezet, vooral poppen die in de grote kooien al aan het dragen waren met pluimpjes. Na controle waren die ook op de onderbuik redelijk breed en kaal , ik vind als de onderbuik glad is zonder pluimen dan zijn ze gereed voor de kweek. Zo heb ik toch al enkele lizards en fife fancy die al een nest en nestmateriaal hebben en op twee dagen de nest al klaar hebben. Deze week verwacht ik dan van enkele koppels de eerste eieren. Liever had ik nog een tweetal weken gewacht want het weer is niet goed veel te koud, en te droog, dit kan legnood veroorzaken. De andere poppen en mannen zitten nu tegenover elkaar , goed dat er voorfronten in de kweekbakken staan anders had ik de mannen niet kunnen tegenhouden. Die zitten in topconditie klaar voor de kweek. Eind deze week krijgen al de poppen nestbakjes en nest materiaal , zodra de poppen beginnen nest te maken zet ik er de juiste man bij. Op papier heb ik al mijn vogels reeds gekoppeld, dat ik doe dat altijd voor ik begin met het licht op te voeren. De reden hiervan is dat met postuurkanaries vooral de vormvogels zoals border, en fife fancy dan nog op vorm en houding te beoordelen zijn, zo kan je de juiste koppeling maken . Als je langer wacht dan raken vooral de mannen in conditie voor de kweek en zoals wij zeggen trekken zij zich helemaal slank en zijn volledig hun mooie rondingen kwijt. Dan wordt het moeilijk om de juiste koppeling te maken. Daar wordt veel de fout gemaakt, het koppelen is zeer belangrijk want als je topvogels wil kweken voor op de TT dan moet het ganse plaatje kloppen tot in de puntjes. Met deze fase , kan ik zeggen dat ik weken mee bezig ben. Daar bovenop komt nog het werk met het kweekprogramma zoo easy, en dat dan ook nog eens het verwantschap en andere eigenschappen een invloed hebben op mijn koppeling. Maar daar zal ik een andere keer eens verder op in gaan, het begin is gemaakt en het ziet en het loopt allemaal volgens plan.

 MAART 2013
We zijn inmiddels half maart, de kweek is goed begonnen het grootste gedeelte van mijn vogels liggen nu te broeden. Er moeten nog een 15 tal koppels beginnen, dat komt gewoon omdat ik twee weken goed ziek ben geweest en niet veel aan de vogels heb kunnen doen. Deze vogels zitten dan ook pas van deze week bij elkaar. Ik had toch een beetje schrik dat de eerste ronde slecht ging beginnen, want daar ik ziek was en veel het bed heb moeten houden heb ik in die tijd alleen water en zaad kunnen geven. Toch begonnen de vogels die ik wel al gekoppeld had volop nesten te maken en eieren te leggen. Zo heb ik toch al een 30 tal koppels aan het broeden. Begin volgende week moeten de eerste jongen uitkomen en dat zijn de Lizard, nu maar hopen dat alles goed gaat. Met de ervaring van vorig jaar in het achterhoofd is het toch even spannend. Nu krijgen de vogels ook weer regelmatig eivoer en wat vitaminen zodat ze toch in conditie blijven voor de rest van het kweekseizoen. De koppels die broeden krijgen géén eivoer meer, tot de dag vóór uitkomst want ik kweek altijd per koppel, en als je teveel eivoer geeft zijn de mannen te driftig en laten de poppen niet broeden. En nu is het nog even wachten op de eerste jongen.

 

APRIL 2013
De eerste jongen zijn geboren, en de eerste lizard zijn al geringd. Ze zitten al goed in de veren, het is een moeilijk begin deze kweek, het weer is niet goed , het is veel te koud. Ik kweek dan wel binnen maar zonder verwarming ,andere jaren heb ik daar geen problemen mee gehad en haalde ik in deze periode ongeveer 15 graden, maar nu met die koude wind erbij heb ik al dagen gehad dat het maar 7 graden wordt. In die periode had ik een 5 tal nesten borders die moesten uitkomen ,het ging goed wat de uitkomst betreft maar de poppen kwamen niet van het nest om te voeren, volgens mij van de kou. Ik heb nog geprobeerd om de jongen bij te voeren met de spuit maar dat is niet gelukt. Als de poppen helemaal niet voeren is het moeilijk om de jongen enkel met de spuit groot te brengen ,ik heb geen problemen met bijvoeren met de spuit maar ik doe dat enkel om bij te voeren want een border is nogal een luie vogel en voert soms te weinig. De ervaring leert mij als je ze helemaal met de spuit moet groot krijgen dat die jongen het volgende kweekseizoen helemaal niet meer hun jongen voeren, die hebben dat niet mee gekregen van de ouders en zo wordt het alsmaar moeilijker om een goede stam op te bouwen. Je kan dan ook nog andere pleegouders inschakelen maar het probleem was dat ik er geen had die in de zelfde periode met jongen zat. Eigenlijk doe ik dat ook liever niet want hier net het zelfde probleem, de pleegouders, een ander soort voert altijd anders als het eigen soort zelf, en dat geeft het volgende kweekseizoen weer problemen. Zo komt het dan weer dat je een deel pleegouders moet in schakelen voor nog jongen op stok te krijgen, en dat is niet mijn bedoeling ik moet geen 100 jongen hebben op die manier, dan heb ik er liever maar 20 die ze zelf groot brengen. Algemeen werkt het bij mij zo ,wat de borders betreft dat ze zelf hun jongen moeten voeren ,ik wil alleen de eerste 10 dagen ondersteunen door wat bij te voeren met de spuit. Dan doe ik dat enkel de avond even voor de lichten uitgaan ,ik spuit de krop goed vol spuit, en de rest moeten ze zelf doen. Een ander verhaal heb ik dan weer met de lizard , die zitten in de zelfde ruimte een meter verder als de borders en daar gaat het zeer goed. Allemaal nesten van 3 a 4 jongen, goed voeren en zonder probleem grootbrengen, hebben die nu minder kou met een vastere bevedering als de borders en zeker de Japan hoso, ik weet het niet Als je een idee hebt kan je altijd laten weten want er zijn misschien nog vogelvrienden die dat probleem hebben en we kunnen er allemaal van leren. Dat is vind ik nog altijd een mooiere manier van onder elkaar gedachten uit te wisselen naar de toekomst toe , dan alles voor u eigen te houden en zelf het beste en het meeste willen hebben. Maar goed dat is mijn mening, dus wat de Japan hoso betreft die zitten allemaal gekoppeld maar willen nog niet beginnen. Gelukkig maar ,hopelijk wordt het beter weer, en stijgt de temperatuur naar normale waarden, zodat de borders een betere tweede ronde hebben dan zullen de andere koppels ook willen beginnen met de kweek.

22 APRIL  2013

We zijn nu eind april, de eerste ronde is voor alle koppels bijna voorbij. De borders hadden de eerste ronde alle jongen dood, zoals eerder vermeld, volgens mij wegens de kou. Ze liggen allemaal terug te broeden voor de tweede ronde, en op één koppel na allemaal goed bevrucht. Eind deze week moeten de eerste terug uitkomen en dan maar hopen dat ze nu wel gaan voeren.

 

De lizards doen het dan wel weer zeer goed. De jongen van de eerste ronde zijn zelfstandig en zitten al per twee opgekooid . Het probleem bij deze prachtige vogels is dat ze  niet met te veel bij elkaar mogen zitten, en zeker na de rui, want als ze veren gaan pikken komen de nieuwe veren terug met een witte omzoming en dus waardeloos op de TT. Dit wordt aanzien als bont. Alle lizards zitten nu terug te broeden voor de tweede ronde en ik heb de eieren nagekeken en de bevruchting is weer zeer goed.

De Belgische Bulten doen het met veel minder, de eerste ronde veel onbevrucht. Ik heb de eieren van de tweede ronde nagekeken er  is bevruchting ,  wel maar een tot twee goede eieren per koppel. Nu als deze uitkomen, en ze brengen ze groot, ben ik al zeer tevreden want dit is ook geen gemakkelijke vogel om te kweken.

De Japanse Hoso zijn nu pas aan de eerste ronde begonnen , en ongeveer de helft van de eieren is bevrucht. Hier is het  afwachten hoe het verder verloopt

De scotch fancy hebben de eerste ronde redelijk afgerond . Het probleem was dat ik maar twee mannen had voor 5 poppen, en zodra ik de man wegnam stopte de pop met broeden, en degene die jongen hadden voederde  niet. Waarschijnlijk ook van de koude periode. De poppen waar ik de man wel liet bijzitten hebben de jongen wel groot gebracht. Ik weet dat het meer wordt toegepast,  één man voor enkele poppen, maar ik heb dat ook al regelmatig geprobeerd en  altijd problemen, daarom probeer ik ze toch allemaal per koppel te houden met betere resultaten.

De fife fancy doen het ook minder, de eerste ronde ook wat onbevruchte eieren en het voeren was ook niet wat het moest zijn. Er waren jongen bij die ik pas na tien dagen kon ringen. Daar zullen geen kampioenen van komen. Ze zitten nu te broeden voor de tweede ronde , nu maar hopen dat het beter gaat.

Dan de Gloster, waren ook wat later begonnen, gelukkig maar, het was wat warmer, en de bevruchting was redelijk goed. De jongen worden goed gevoederd, en de meeste jongen staan bijna klaar om uit te vliegen. Alles samengevat het ene soort gaat al beter als het andere ,maar ik ben toch redelijk tevreden. Als je dan weet dat ik dit kweekseizoen met volledig nieuwe vogels ben opgestart valt het nog mee,  de tweede ronde komt eraan.

 

3 MEI 2013
Einde vorige en begin deze week heb ik een zware tegenslag te verwerken gehad met de vogels. Voor ik het goed en wel door had zat ik met zwarte luis in mijn vogelruimte. Al enkele dagen had ik op twee plaatsen wat kleine zwarte luisjes zien lopen, en ik had ook onmiddellijk gespoten met Ardap , het werkte, maar na enkele uren zaten er weer andere. Het was toen wel plaatselijk aan een kant van de ruimte. Vorige week donderdag en vrijdag was het redelijk warm weer, toen hebben ze zich zwaar vermenigvuldigd denk ik want vrijdagmorgen bij het voeren was alles nog normaal, ik heb nog wat gespoten waar ik er zag zitten, en vrijdagnamiddag ging ik terug voeren en het was een drama. Een invasie van de zwarte luis, alle naakte jongen lagen allemaal dood in de nesten, mooie nesten borders en lizards van 4 tot 5 jongen, alles dood. Alle poppen die zaten te broeden hadden het nest verlaten, resultaat alle eieren koud. Enkel de jongen die al pluimen hadden waren nog in leven. Het strafste er was geen luis te zien in de nesten , enkel hier en daar op de kweekbakken. Na een tijdje , toen ik wat was bekomen was goede raad duur ,wat moet ik hier aan doen? Maar een telefoontje naar dierenarts Coetteel, daar kon ik nog de zelfde avond een product gaan halen waar ik de vogels allemaal mee moest dippen onder de vleugels , en al de luisjes zouden binnen de 24 uren dood zijn. Onmiddellijk de wagen in en dat product gehaald, het product noemde frontline. Zaterdag en zondag heb ik alle vogels behandeld en maandag waren er inderdaad geen luisjes meer te bespeuren. Het is nu donderdag en nog altijd geen luisjes te zien, het werkt dus, maar het kwaad was wel geschied, als ik de doden jongen en de goede eieren moet tellen zijn er toch een 70 tal doden gevallen. Eigenlijk de volledige tweede ronde op een dag weg. Dat is dan weer even slikken. Maandag en dinsdag alle hokken en nestbakjes gekuist en ontsmet, nu maar weer afwachten. De planning is dat ik de vogels wat laat rusten en dan proberen nog een goed ronde te kweken. Volgens mij hebben de oudere vogels er niets aan over gehouden, de mannen fluiten er op los, en de poppen zoeken al weer naar wat nestmateriaal. Vanmorgen had ik al enkele nesten terug gegeven , die hadden vanavond alweer het nest bijna klaar. Er is dus nog hoop, afwachten maar weer, en hopelijk de volgende keer met beter nieuws.

19/05/2013

Bloedluis, zwarte luis, onbevruchte eieren, poppen die slecht voeren, ja zelfs het slechte weer hadden vorige week allemaal geen belang meer ,het nieuws sloeg in als een bom Jean Haex was plots overleden. Hij was ziek maar dit had niemand verwacht het was moeilijk om de voorbije week mijn gedachte op iets anders te richten, zelfs een nest Glosters vergeten te ringen.

Jean heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de beginjaren dat ik begon te kweken met postuurkanaries en kleurkanaries. Uiteraard had ik de microbe voor het houden en kweken van vogels al meegekregen van mijn vader die trouwens ook al van de begin jaren van de Barmsijs Meeuwen trouw lid is geweest van de club. Maar Jean heeft mij als jonge gast van 14 - 15 jaar toch de kneepjes van het kweken en tentoonstellen bijgebracht. Hij bezorgde mij de eerste Gloster. Hij kwam mij ophalen om naar een vogelverkoop te gaan, hij kwam mij en mijn vogels ophalen om weer ergens naar een TT te gaan. Mijn allereerste kampioen in 1977 - 78 op het clubkampioenschap in Gruitrode was een gele Gloster Corona afkomstig van Jean. Zo heeft hij toch nog enkele jaren met mij rondgereden ,totdat ik de smaak, en een rijbewijs goed te pakken had, en tot op heden nog altijd blijf genieten van deze mooie hobby.

Ik ben ook blij dat ik de voorbije maanden zijn vogels heb kunnen verzorgen en dat zal blijven doen zolang nodig. Jean bedankt voor alles ,je krijgt een speciale plaats in mijn hart daarom neem ik ook geen afscheid maar ik zie je later.

29/07/ 2013

Na alle ellende met de tweede ronde met de zwarte luis was ik terug begonnen met de derde ronde. Samengevat is die redelijk goed gegaan, en heb toch nog wat jongen op stok gekregen. Enkele weken geleden heb ik de kweek stop gezet, en in totaal toch nog 120 jongen gekweekt. Daar ben ik zeer tevreden mee. De tijd van de grote massa kweek ligt al een tijdje achter mij, en de gezondheid laat het niet meer toe om zo een massa vogels dagelijks te verzorgen. Het belangrijkste doel is toch nog altijd het plezier dat ik heb met mijn hobby. Weer een mooi voorjaar met het kweken van vogels, en nu komt er weer een mooie tijd aan namelijk het opkooien en africhten van mijn postuurkanaries. Ik gebruik nu de ruimte en de kooien met minder vogels beter voor het opkooien en africhten van de vogels. De kooien zijn 60 X 40 X30 , dit zijn volledig rondom open kooien zodat de vogels al het zelfde gevoel en zicht krijgen zoals in de TT koepelkooien. In elke kooi zitten 3 tot 4 vogels afhankelijk van het soort. De Lizards  en de Gloster corona zitten per 2 in een kooi want hier mogen zeker geen veertjes gepikt worden. Daar kom ik later nog op terug. Nu worden er aan de kooien al regelmatig TT kooien gehangen zodat de vogels er vrij in kunnen springen om zo ook al aan de TT kooien te wennen. Niet vergeten dat de meeste van de postuurkanaries in open koepelkooien zitten ,en dat is toch nog anders als in een rondom gesloten TT kooi. Zelf hang ik aan een gedeelte van de kooien een koepelkooi en het andere gedeelte wasbakken, en zo verwissel ik enkele malen per week. Zo kunnen ze nu rustig doorgaan met de rui en het begin van het africhten, zonder al te veel te storen in de hokken ,is ook begonnen .

volgende keer ga ik verder met de africhting en klaarmaken voor de tentoonstelling.

 

TERUG►