kiemzaad


Kiemzaad is een zeer gewaardeerde en belangrijke voedingsbron voor vogelsoorten.
Er zijn diverse manieren om kiemzaden te voederen.  Je
kan het onder andere ook koken.
Wij gaan het hebben over de gewoon gekiemde kiemzaad.
Hier volgt tekst en uitleg om tot een prima resultaat te komen.


Dag 1.
Je neemt een kom en vult ze met kiemzaadmengeling naar behoefte, van een goede kwaliteit.  (Versele Laga - Blattner kiemmengelingen zijn duur maar het allerbeste wat er aan kiemvoeders te koop is). 
Je doet er een flinke scheut natriumbicarbonaat op (maagzout) dit om de zaden te zuiveren en te ontsmetten.           
Je zet de zaden volledig onder lauw water om 18.00h. Laat dit 4 uur rusten.       
Kiemzaad die te lang in water staat verdrinkt en kiemt slecht en ongelijkmatig.           
Je giet de zaden in een zift, en spoelt ze goed om 22.00h., deze kiemzaden  ga je 34 uur later serveren.                                                                                                            

   

Dag 2.
 De volgende dag de kiemzaad regelmatig eens spoelen onder de kraan, meer niet!

 s'Avonds de zaden in een groot vlak zift gieten en een laatste keer spoelen en laten uitlekken.
Als de zaden uitgelekt zijn plaats ik het zift op de vloerverwarming met een handdoek erover. 
Een andere warme plaats is ook oké.

     

Dag 3. 
s 'morgens is je kiemzaad perfect gekiemd en mooi droog.  Je mag het puur geven of verwerken in het eivoer. 
Altijd bewaren in de koelkast, zaad zal niet meer verder kiemen en blijft vers.
M
aak dagelijks vers kiemzaad aan. Te lange kiemen zijn onschadelijk en doen dienst als groenvoer,
is geen enkel probleem maar overdrijf niet. 
 

Hebben de gekiemde zaden een onfrisse geur of kleur?

Voeder ze dan niet,
zo vermijdt je problemen.!!!!
                                  

 

 

 




       ©Barmsijs