Tips: Quinoazaad

Quinoazaad. (Chenopodium quinoa.)

Herkomst

Quinoa is een zaad afkomstig uit Zuid-Amerika. De plant kan tot drie meter hoog worden en kent een groeicyclus van 120 tot 160 dagen. Het is een voedzaam zaad  dat goed opgenomen wordt door Europese vogels en kanaries.

Eigenschappen

Het zaad is klein, platrond en geelwit van kleur. De vrucht is ongeveer 2 mm groot en heeft een vliezige vruchtwand. Het is een éénzadig nootje dat een witte, rode of zwarte kleur kan hebben, afhankelijk van het ras.

Quinoa is een zeer voedzaam gewas. Het bevat meer eiwitten, mineralen en plantaardige vetten dan soorten zoals rijst, gerst, tarwe haver en maïs. Vooral het aandeel aan eiwit is hoog en het zaad bevat zelfs de  vitaminen C, B2 en E en de mineralen: ijzer, koper en magnesium.

Het calciumgehalte daarentegen is relatief laag.

Bereiding

Hoewel de plant niet behoort tot de categorie granen maar wel tot gierst, worden de zaden op een vergelijkbare manier bereid en geconsumeerd. Meestal worden ze bereid net zoals rijst of couscous.

Ga als volgt te werk :
 

  1. Breng water  aan de kook.
  2. Voeg een snuifje Natriumbicarbonaat toe aan het kokend water.
  3. Voeg vervolgens 5 soeplepels quinoazaad (per kg eivoer) toe aan het kokende water.
  4. Laat 12 minuten doorkoken.                                                              
  5. Spoelen overvloedig in een zift met koud stromend water.
  6. Laat het water uitdruppen
  7. Voeg het toe aan je eivoer.